Avto senčniki – popoln vodič

Avtomobil je v prvi vrsti prevozno sredstvo, vendar mu ljudje pripisujemo tudi mnogo drugih pomenov. Nekaterim vožnja pomeni svobodo, drugim užitek, tretji gledajo na avto kot na statusni simbol. Ne glede na to, kakšen je vaš odnos do sodobnih štirikolesnih kočij, pa je nekaj povsem gotovo: vsi se radi vozimo udobno in v lepem avtomobilu.

Uživajte v vožnji tudi v soncu

Bi radi čim bolje ohranili notranjost svojega avtomobila, hkrati pa uživali v vožnji tudi v vročih, sončnih poletnih dneh? Pomagajo lahko tudi drobni pripomočki! Eni takšnih so avto senčniki, ki vam za malo denarja zagotovijo veliko udobja.

Avto senčniki so hitra in praktična rešitev, s katero postanejo vaše poti precej lepše. Še posebej takrat, kadar se po opravkih ne odpravite sami, temveč v družbi prijateljev ali z družino. Prav tako pa lahko poskrbijo tudi za to, da bodo lepša vaša jutra in popoldnevi.

Če avto senčniki zaščitijo avto pred zmrzaljo, boste lahko spali nekaj minut dlje, saj ne bo treba s stekla odstranjevati ivja. In ko se boste popoldne odpravljali iz službe, ne boste že po minuti povsem preznojeni – sladoled si boste med vožnjo privoščili zgolj še zato, da bi se posladkali, ne pa zaradi potrebe, da se v peklenski vročini vsaj nekoliko ohladite.

Avto senčniki so odličen dodatek

Avto senčniki so eden najboljših dodatkov za avto! Tako preprosti, a tako učinkoviti, tako poceni, a tako dragoceni za užitek v vožnji. Cerada proti toči bo vaš avto prav tako zaščitila proti vročini in vremenskim neprilikam, kot so toča, sneg, …

12 preprostih razlogov za uporabo avto senčnikov:

 1. Notranjost avtomobila se manj segreva, zato je vožnja prijetnejša.
 2. Prihranek pri porabi goriva je odvisen tudi od uporabe klimatske naprave, ta pa lahko zaradi senčenja deluje manj pogosto oziroma pri manjši moči.
 3. Manj pogosta uporaba klimatske naprave zaradi senčenja vpliva na manj obolenj zaradi hladu – občutljivi so zlasti otroci in starejši.
 4. Če ne uporabljate klime pogosto, zmanjšate tudi možnost okužbe z mikroorganizmi, ki se nabirajo v njej, na primer plesni in glive.
 5. Senčenje omogoča, da lahko izključite klimatsko napravo ter zračenje tam, kjer je velika koncentracija cvetnega prahu, torej preprečite alergijske reakcije pri ljudeh, občutljivih na cvetni prah.
 6. Potnikov na zadnjih sedežih ne motijo sončni žarki, ki bi jim sijali v oči, zato lahko brez težav opazujejo okolico.
 7. S senčenjem zaščitite oči vašega štirinožnega ljubljenčka – ta si pač ne more nadeti sončnih očal!
 8. Senčna zaščita preprečuje, da bi mimoidoči videli potnike na zadnjih sedežih, torej z njimi poskrbite za zasebnost.
 9. S senčenjem avtomobila odlično poskrbite za varnost, saj nepridipravom onemogočite, da bi imeli jasen pogled v notranjost in stvari, ki jih imate na sedežih.
 10. Najbolj priročno je senčenje gotovo pri družinski vožnji. Otroci in dojenčki lahko med vožnjo mirno spijo, ne da bi jih sonce motilo, vi pa se tako povsem osredotočite na cesto.
 11. Stekla avtomobila ostanejo z notranje čista, saj se jih tudi mali prstki ne morejo dotikati.
 12. Prednja zaščita, namenjena parkiranemu avtomobilu, preprečujejo spremembo lastnosti materialov v avtomobilu. Predvsem občutljiva plastika armaturne plošče je zaščitena pred razbarvanjem in spremembo trdote, ki z leti vodi v razpoke in luščenje.

Preprečite hitro pregrevanje avtomobila!

Kadar avtomobila ne parkiramo v garaži, pod nadstreškom ali v dobri naravni senci, prav tako pa takrat, ko ga vozimo po razbeljenem asfaltu, se ta hitro prekomerno segreje. Zdi se, kot bi bili ujeti v peklensko vročo konzervo. Zakaj?

Avtomobilska stekla zaustavijo del UV žarkov

To je pomembno vedeti. Stekla namreč ne morejo zaustaviti prehajanja toplote. Za razliko od stekel v oknih stanovanjskih stavb, ki so celo troplastna, tudi ne nudijo primerne toplotne izolacije. Sončni žarki, ki prodirajo skozi stekla, ustvarijo efekt tople grede in notranja temperatura se povzpne visoko nad temperaturo zunanje. Če je zunaj prijetnih 21 stopinj, avto pa za celo uro pustimo na soncu, lahko v notranjosti po tem času namerimo kar 45 stopinj Celzija. Kadar temperature niso zmerne in nas doleti vročinski val, pa se lahko temperatura v notranjosti približa tudi stotim stopinjam. Da bi bile temperature nevarne, je lahko dovolj že nekaj minut na soncu!

Pregrevanje avtomobila je nevarno za voznika in za potnike. Znojenje je še najmanjša težava, kajti veliko bolj nas ogroža možnost vročinske kapi.

V avtu smo najbolj izpostavljeni soncu

Med vožnjo smo dolgo izpostavljeni sončnim žarkom, vendar ne pomislimo, da bi zgolj zaradi vožnje uporabili zaščitno kremo s primerno visokim UV faktorjem. Avtomobilska stekla sodobnih avtomobilov so že do neke mere zaščita pred škodljivimi vplivi sonca, saj blokirajo kratke UVB žarke. Žal ne zaustavijo tudi dolgovalovnih UVA žarkov – in tako smo hitro prekomerno izpostavljeni soncu.

Zakaj je to težava? Ker je UV radiacija odgovorna za pojav 90. odstotkov raka na koži! Avtomobilska senčila so torej nujna, uporabljati pa jih je treba začeti že pri otrocih. Učinek UV žarkov se namreč z leti “kopiči”.

Vrste avtomobilskih senčnikov

 • Avtomobilski senčniki za zaščito parkiranega avtomobila pred UV žarki se uporabljajo za namestitev na zunanji ali notranji strani vetrobranskega stekla ter prednjih bočnih stekel. Z njimi poleti preprečimo, da bi se notranjost avtomobila prekomerno segrevala, prav tako pa plastiko armature zaščitimo pred razbarvanjem. Zaščita je najboljša, če se avto senčnik namesti na zunanji strani. Material mora skrbeti za največji možen odboj žarkov, zato se običajno uporablja srebrna folija, ki sončne žarke odlično reflektira.
 • Nekateri avto senčniki za zaščito parkiranega avtomobila, ki zaustavijo sončne žarke na področju vetrobranskega stekla, se lahko v hladnejšem obdobju odlično uporabijo tudi za zaščito pred zmrzaljo. Namestijo se povsem običajno, ali pa imajo tako imenovano zimsko in letno stran. Poleti je koristna srebrna folija, ki žarke odbija, pozimi pa hrbtna stran. Ta je običajno črna, da se sončni žarki absorbirajo. Nekateri proizvajalci kombinirajo materiale tudi s tako imenovano astro folijo. Ta zadržuje temperaturo v notranjosti, sicer pa jo poznamo predvsem iz kompletov prve pomoči.
 • Senčila za bočna ter zadnje steklo so namenjena senčenju zadnjega dela avtomobila med vožnjo. Najpogosteje se uporabljajo na bočnih steklih ob zadnjih sedežih, saj tako poskrbijo za udobje potnikov. Pomembno je, da ne ovirajo pregleda nad cesto – zlasti na zadnjem steklu mora biti material dovolj prehoden, da ne ovira uporabe notranjega ogledala za pogled nazaj.

Kakšni avto senčniki so vam na voljo?

 • Tipski avto senčniki so po obliki povsem prilagojeni posamezni znamki ter modelu avtomobila. Steklom se povsem prilegajo in so zaradi tega neopazni.
 • Klasični avto senčniki so oblike, ki ni enaka obliki stekla in se nanj pritrdijo z vakuumskimi pritiskači, vidnimi tudi iz zunanjosti.
 • Otroški avto senčniki so netipski, običajno porisani z motivi iz risanih filmov.
 • Promocijski avto senčniki so netipski, dobite pa jih brezplačno v promocijskih akcijah podjetij, na primer zavarovalnic. Na njih je natisnjen logotip podjetja.

Prednost tipskih avto senčnikov pred temnenjem stekel:

 • Uporaba avto senčnikov je cenejša.
 • Senčnike lahko namestite sami, folija zahteva profesionalca.
 • Senčnike lahko kadar koli odstranite sami, odstranjevanje folije za temnenje stekel pa je bolj zapleten postopek.
 • Tudi kakovostna folija za temnenje stekel z leti izgubi svoje karakteristike. Zaradi vpliva temperatur in UV žarkov se njene lastnosti spremenijo. Lahko se prične luščiti oziroma se ob robovih odlepi.
 • Folija se lahko ob čiščenju stekel poškoduje in praske na njej se hitro opazijo.
 • Namestitev folije za zatemnitev stekel zahteva homologacijo in vpis v dokumente vozila. Pri avto senčnikih to ni potrebno.

Si želite da bi vaš avtomobil izgledal lepši? Za ta namen obstajajo najrazličnejši okrasni pokrovi.