Namen strešnih nosilcev za avto

Strešni nosilci za osebna in tovorna vozila

Novejši avtomobili imajo dokaj velike prtljažnike. Namenjeni so prevažanju živil, osebnih potrebščin, manjše športne opreme ipd. V realnem svetu pa njihova prostornina pogosto ni dovolj velika, da bi na počitnice ali izlet vzeli vse potrebne stvari. Odlično rešitev nam nudijo strešni nosilci za avto, kamor lahko pritrdimo kovčke in drugo prtljago, ki je ne moremo prevažati v notranjosti našega avtomobila. Za tovorna vozila pa lahko tudi kupimo nosilce, ki imajo višjo kapaciteto nošenja. Njihova glavna lastnost je ta, da so prilagojena za določene vrste terenskih in drugih vozil.

Večja prostornina za prevažanje prtljage

Glavni namen strešnih nosilcev za avto je ta, da na njih lahko pospravimo veliko količino prtljage. To moramo seveda primerno pritrditi na same nosilce. Priporoča se uporaba strešnih kovčkov, saj varujejo naše predmete pred elementi narave, kot so veter, dež, UV žarki ipd. Obenem pa tudi preprečijo nepridipravom, da bi se polastili naših oblek, elektronike, športne opreme in druge prtljage.

Namen strešnih nosilcev za avto je možnost prevažanja tovora na strehi avtomobila.
Namen strešnih nosilcev za avto je povečati kapaciteto prtljage, ki jo lahko peljemo s seboj z avtom.

Na strešne nosilce je mogoče namestiti tudi smuči, kolesa in druge večje predmete. Obstajajo pa tudi namenski nosilci za smuči, kolesa in drugo športno opremo. Mogoče je tudi, da na navadne nosilce namestimo smuči in podobno opremo, če imamo za to primerne nastavke oziroma dodatno opremo za strešne nosilce.

Varno prevažanje prtljage z nosilci na strehi avtomobila

  • Veliko ljudi se ne zaveda, da je prenatrpana notranjost vozila s prtljago izredno nevarna. Že manjši predmeti lahko postanejo smrtonosni v primeru hitrega zavijanja ali drugih fizičnih sil, ki delujejo na naš avtomobil. To pa zato, ker se nepričvrščena prtljaga po kabini prične premikati z zelo veliko hitrostjo ter tako lahko povzroči resne poškodbe voznika, sovoznika ali potnikov.
  • Veliko bolj smiselna rešitev je, če uporabimo strešne nosilce za avto in vso prtljago na njih. Lahko pa jo pospravimo v strešni kovček ali več kovčkov, ki se nahajajo na nosilcih. Vedno je priporočljivo, da se izognemo prevažanju prtljage v kabini, saj povzroča neudobje in utrujenost, obenem pa je to tudi nevarno.

Nosilci za strehe s smučmi in brez

Vsa vozila, ki podpirajo namestitev strešnih nosilcev imajo vgrajene smuči ali pa so tudi brez njih. V vsakem primeru lahko najdemo rešitev, saj obstajajo nosilci za obe vrsti strehe. 

Strešni nosilci za avto obstajajo za vsak tip avtomobilske strehe.
Veliko bolj varno je prevažati prtljago na strešnih nosilcih za avto, kot pa v kabini.

Nosilci brez sani imajo pogosto nameščeno protizdrsno gumo in so zelo aerodinamični. Enako večja za izvedbe, ki so namenjeni za strehe s sanmi. V vsakem primeru nam ne bodo upočasnjevali vozila, saj to preprečuje njihova aerodinamična oblika. Z naprednim mehanizmom zaklepanja, pa bodo varni pred tatovi in nepridipravi. Strešne nosilce za avto lahko pustimo nameščene tudi skozi celo leto, če jih veliko uporabljamo, kar je velika prednost.

Tipski tovorni strešni nosilci

Tovorna vozila imajo pogosto več namenskega prostora za prtljago. Kljub temu pa se hitro zgodi, da moramo izkoristiti prostor na strehi za prevažanje dodatne opreme. V tem primeru nam najboljšo rešitev ponujajo tipski tovorni strešni nosilci. Njihova prednost je ta, da so namenjeni za določene vozila ali serijo vozil. Se popolnoma prilegajo strehi našega SUV-ja, terenca, kombija, poltovornjaka ipd.

Tipski tovorni strešni nosilci za tovorna vozila.
Tovorna vozila imajo več prostora, vseeno pa tipski strešni nosilci omogočajo, da prevažamo več dodatne opreme še na strehi.

Tipski strešni nosilci za naše terensko vozilo nam bodo pomagali brez težav prenašati dodatno prtljago ali predmete večjih dimenzij. To je izredno uporabno, če potrebujemo vozilo pri delu ali drugih opravilih. Ker je omenjen prtljažnik prikrojen za določeno vozilo, ga bomo brez težav namestili na streho. Veliko novejših proizvajalcev naredi tipske nosilce za tovorno vozilo tako, da pri namestitvi ne potrebujemo nikakršnega posebnega orodja. To poenostavi montažo kot tudi demontažo in uporabo samih nosilcev.

Standardni tovorni strešni nosilci

Moderna ponudba nosilcev za streho za tovorna vozila vsebujejo tudi standardne vrste. Tem pravimo univerzalni tovorni strešni nosilci, ki so namenjeni za uporabo na več različnih vrstah vozil. Pritrdimo jih lahko na streho z različnimi pripenjalnimi mehanizmi. Priporočljivo pa se je vnaprej pozanimati, če je določen nosilec združljiv s streho našega tovornega vozila.

Univerzalni tovorni strešni nosilci se z različnimi mehanizmi pritrdijo na različne vrste vozil.

Oprema terenskega vozila s tovornimi strešnimi nosilci je pogosto zelo priporočena. Ko bomo vozili po brezpotjih, je pomembno, da poskrbimo za največjo varnost, kot je mogoče. Na strehi bomo lahko prevažali vodo, dodatne avto dele, rezervno kolo in druge pripomočke. Tako bomo vedno imeli na dotiku roke vse potrebno tehnično in drugo opremo, ki jo bomo potrebovali na različnih avanturah. Enako pa velja, če uporabljamo vozilo za delo in potrebujemo dodaten prostor na strehi za prevažanje lestev, orodja in drugih pripomočkov.